2 Ocak 2011 Pazar

Yangının Binalara Etkisi

a. Yangının Harç ve Beton Malzemelere Etkisi: 100°C’ de termik genleşmeye uğrayan çimento hamuru, 98 -102°C’ de fiziksel olarak bağlı suyun büyük miktarını kaybeder. 300-500°C arasında, kimyasal olarak bağlı suyun ayrılmasıyla bir büzüşme görülür. Beton, sıcaklık arttıkça mukavemetini kaybeder. Sıvada çatlamalar görülür ve dökülmeler olur.
b.Yangının Metal Malzemeler: Yangındaki artan sıcaklık, metal yapı malzemelerinde özellik değişimine ve büyük genleşmelere neden olur. Çelikler, mukavemetlerini 300°C’ de kaybederler, 450°C’ de mukavemet müsaade edilen asgari sınırın altına düşer. Binada, çelik konstruksiyon kullanılmış ve izolasyon yapılmamışsa, yangında, 400°C’ yi aşan sıcaklıklarda ani çökmeler görülür.
c.Yangının Ahşap Malzemelere Etkisi: Yangın karşısında ahşap malzemelerde 170°C’ ye kadar kuruma, 270° C’ ye kadar da CO, CO2 ve buhar çıkışı görülür. Ahşabın tutuşma sıcaklığı 250-300°C’ dir. Tutuşma ısısına eriştikten sonra ortaya çıkan gazlar, oksijenle birleşerek uzun alevli bir yanma baş gösterir. Binalarda kullanılan 5x10 cm’ lik ahşaplarda bir dakikada 0.8 mm’ lik yüzey kesiti yanar.
ç.Çökme Etkisi: Çökme tehlikelerinin başlıca sebebi, ısıdan dolayı yapı malzemelerinin taşıma gücünün zayıflamasıdır. Ağaç malzemenin yanması, çelik yapılarda taşıma gücü kaybı, tabii taşların çatlaması, ısıdan dolayı hacim değişmesi yapı malzemelerinin taşıma gücünü azaltır.
d.Yangının Elektrik Kablolarına Etkisi: Bir bakır iletkene tatbik edilen ısı onun renk değiştirmesine ve vişne rengini almasına neden olur. Eğer ısı, dış kaynaklıysa kablonun dış yüzeyi vişne rengini alır. Bu yüzey kazındığında parlak bakır rengi ortaya çıkar. Ancak ısı, aşırı akım kaynaklıysa kablonun tüm kesiti vişne rengini alır. Kablonun yalıtkanı gevşemişse ısı kaynağı iletkenin kendisidir. Buna karşılık, yalıtkan iletkene kadar ergimişse kaynağın dışsal olduğu söylenebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder